חזרה לדף ראשי
חזרה לדף ראשי
היסטוריה מידע גלרית תמונות שרותים צור קשר

גפן - ענבים


צמח, סוג במשפחת הגפנים

בסוג גפן נכללים כחמישה מינים, הנפוצים באיזורים החמים
והממוזגים של כדור הארץ. גידול הגפן הקרוי גם "תרבות הגפן"
הוא עתיק מאוד, וימיו כימי האדם עלי אדמות. במצרים
הקדומה גידלו את הגפן וייצרו ממנה יין כבר באלף השלישית לפנה"ס, והיין
היה ידוע ומקובל ביוון העתיקה ובקיסרות רומא. פלניוס, חוקר
טבע הרומי, מתאר בכתביו 91 זנים של גפנים.

הגפן היא אחד משבעת המינים שבהם נשתבחה הארץ,
ותרבות הגפן לא נפסקה בה למין ימי קדם ועד ימינו.
משערים שמוצא הגפן הוא באזורים של חופי הים הכספי, ומשם
התפשטה לארצות אירופה ואסיה. מבין חמישים מני הגפן הנפוץ
ביותר הוא גפן היין, שענביה משמשים למאכל והכנת יינות,
צימוקים, עסיס ענבים ושימורי ענבים. במין זה יש שני תת מינים:
גפן הבר וגפן תרבותית. גפן הבר היא צמח מטפס, הגדל ביערות
באירופה ובאסיה. זהו צמח דו ביתי (שבו מצויים הפרחים הנקביים
והפרחים הזכריים בצמחים זכריים) שפרותיו חמוצים. בגפן
התרבותית הפרחים הם אנדרוגיניים (בכל פרח יש גם עלי וגם אבקנים(
ופרותיה עסיסיים ומתוקים. מספר הזנים של הגפן התרבותית הוא כ 8000.

שורשי הגפן מעמיקים לחדור בקרקע ובנקיקי סלע ומגיעים
לרבדים שבהם משתמרת הלחות במשך כל השנה. לפיכך גדלה הגפן
בהרים גם בחום הקיץ. ענפי הגפן, נקראים שריגים, ממהרים
לצמוח, ובמשך שנה אחת הם יכולים להגיע לאורך של 4 מטר.
הם אינם מתפתחים לעובי, ולכן הם קורעים תחת מסע העלים
והאשכולות. מחלקיהם העליונים של הענפים צומחות הקנוקנות,
שבאמצעותן לופתת הגפן את סמוכותיה או צמחים אחרים.
הקנוקנות הן איברים דמויי חוט גלגולם של ענפים או עלים;
ענף של גפן, הנושא עלים וקנוקנות, הוא למעשה מערכת של סעיפים.
עלי הגפן משוננים בקצותיהם ובעלי חמש אונות, והם ערוכים לאורך הענף בשני טורים.

הגפן מלבלבת בחורף או בתחילת האביב ופורחת באביב. פרחיה
הירקרקים והזעירים ערוכים במכבדים. הם מפרישים צוף רב,
וחרקים שונים נמשכים אליהם. אלא מאביקים אותם אך יש
שההאבקה נעשית ע"י הרוח.

פרי הגפן הוא ענבה בעלת שתי מגורות, שבכל אחת מהן חרצן
אחד או שניים. ציפתו העסיסית יש שהיא שקופה וצבעה ירוד בהיר,
ויש שהיא אדמדמה או אדומה חומה, בהתאם לזן. קליפתו של
הענב נקראת זג. ציפורים רבות אוכלות את ענבי הגפן, אך חרצניהם
הקשים עוברים את מערכת העיכול של הציפור מבלי שיינזקו ומבלי
שייפגם כושר נביטתם. הענבים עשירים בגלוקוזה ובפרוטוזה.
סוכרים אלה תוססים בבואם במגע עם חיידקים ידועים, עוברים
שינויים כימיים והופכים לכוהל אתילי ולפחמן דו חמצני.
התהליך הזה נקרא תסיסה כוהלית, ועליו מבוסס ייצור היין.
All rights reserved
eshkolot-hayain
גברת קצפת
אשכולות היין
054-6120994